joi, 26 aprilie 2012

Vestimentatia Antica

  Pot sa spun ca moda nu e doar un moft. Moda este  precum arhitectura, pictura, sculptura... moda este o arta. Citesc de ceva timp o carte de istoria artelor si la fel ca toate celelalte domenii, moda are si ea o istorie fascinanta. Inca din perioada antica femeile se ingrijeau de tinutele lor, aveau  un simt estetic foarte dezvoltat  si se aranjau foarte mult. In cateva articole o sa va povestesc ( in perioade) cate putin despre istoria modei si a artei in general.

                                                                 Moda Antica                                                   
Moda egipteana
        Arta egipteana se remarca prin demnitate, distinctie, impersonalitate si simplitate. Aproape toata arta egipteana este legata de  ideea continuarii existentei si dupa moarte. Moartea este ceva normal, nu este ceva deprimant  sau macabru, ci este o continuare fireasca a vietii. 
In ceea ce priveste imbracamintea, egiptenii purtau una sau doua piese  vestimentare infasurate de corp in diferite moduri. Haina pe care acestia o purtau se numea tunica, care in zilele noastre pare un tricou lung pana la genunchi sau pana la glezna. Tunicile erau facute in general din in (Hainele mai erau confectionate si din lana.) iar culoare predominanta era albul. Capul nu si-l acopereau cu nimic iar deseori umblau fara incaltaminte iar la ocazile speciale purtau sandale din piele. 
Pentru lucrul in gospodarie, barbatii imbracau o fusta scurta in loc de tunica. Atat barbatii cat si femeile purtau fard albastru sau verde  si creion din carbune negru , pentru ocazii speciale. Cei care isi permiteau purtau bijuterii mari din aur. Femeile isi purtau parul pe umeri. 
Purtau tunici din pânză cu marginile atârnând peste picioare, denumite kalasiris, și mantii albe de lână libere deasupra lor. (Herodot, Istoriile 2,81)
Copiii umblau dezbracati.. Cei bogati foloseau stofa, fustele erau mai lungi, cu pliuri iar deasupra imbracau o rochie din panza transparenta si pe cap barbatii purtau o peruca iar femeile multe bijuterii.



                                                             
Aceasta piesa exceptionala de arta egipteana din dinastia a IV-a restaurata minutios si pastrata la Muzeul de Arta de la Boston.

In urmatorul articol vom ramane la Vestimentatia Antica, dar vom colinda taramurile Indiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu